Υψηλος αριθμος κενων θεσεων στον κλαδο του τουρισμου

Waiter serving plates on a table at the restaurant
0

Υψηλός αριθμός κενών θέσεων στον κλάδο του τουρισμού

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τον Γρηγόρη Τάσιο, αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 κενές θέσεις εργασίας ο τουριστικός τομέα για το 2023. Ταυτόχρονα, σημειώνεται αύξηση της τάξης του 20% στις αφίξεις σε σχέση με πέρσι, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα στην τουριστική βιομηχανία.

Η διαδικασία για την προσέλκυση προσωπικού έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι συνήθως, με τους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας να τοποθετούν αγγελίες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να διοργανώνουν ημερίδες σε διάφορες τοποθεσίες. Ωστόσο, η ανταπόκριση μέχρι στιγμής δεν είναι η αναμενόμενη. Φέτος, οι φορείς του κλάδου έχουν αναλάβει την αναζήτηση ταλέντων και ψάχνουν ακόμη πιο εντατικά, αλλά ποιος ξέρει πού θα οδηγήσουν αυτές οι προσπάθειες;

 

Εφαρμογή έκτακτων μέτρων για τη διατήρηση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Τάσος Ζησόπουλος, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης θα πρέπει για άλλη μία χρονιά να λάβουν έκτακτα μέτρα για να καταφέρουν να λειτουργήσουν, όπως είναι η μείωση του αριθμού των τραπεζιών, η αντικατάσταση του προσωπικού που απουσιάζει με συγγενείς και φίλους, η αφαίρεση πιάτων από τα μενού ή η μείωση του ωραρίου λειτουργίας.

Στα ξενοδοχεία έμειναν κενές 60.000 θέσεις το 2022

Όπως αναφέρει o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, διανύεται μία περίοδος που κατακλύζεται από αναρτήσεις αγγελιών πρόσληψης και διοργανώσεις ημερών καριέρας, αλλά το πρόβλημα φαίνεται να μην αντιμετωπίζεται. Οι προσλήψεις εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν φαίνεται να προχωρούν, τόσο όσον αφορά τη βελτίωση της νομοθεσίας όσο και την αποτελεσματική παρέμβαση των κοινωνικών εταίρων. Το βέβαιο είναι ότι είναι δύσκολο να υπάρχει μια καλή σεζόν όσον αφορά τις προσλήψεις!

Μεγαλύτερη προτίμηση στις οχτάμηνες συμβάσεις στους δήμους συγκριτικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις

Επιπρόσθετα, o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων θεωρεί ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και στην έντονη εποχικότητα και τη μη ελκυστικότητα του τουρισμού ως επαγγέλματος. Μάλιστα, δεν αφορά το ζήτημα των μισθολογικών απολαβών, αλλά η πλειοψηφία των νέων αναζητούν εργασία με διαφορετικές δεξιότητες. Αν και οι συμβάσεις των δήμων προσφέρουν χαμηλότερο μισθό συγκριτικά με μία τουριστική επιχείρηση, εργάζονται πενθήμερο και σε πιο ευέλικτο ωράριο.

Διακινδύνευση του γαστρονομικού προφίλ της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος τόνισε τον κίνδυνο να αντικατασταθούν οι Έλληνες σεφ με ξένους και ως εκ τούτου να «αλλοιωθούν» τα χαρακτηριστικά στοιχεία του γαστρονομικού προφίλ της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Ζησόπουλος επισημαίνει ότι το 20% των εκατομμυρίων τουριστών θέλει ήλιο, θάλασσα και την γαστρονομία της Ελλάδας.

Επίσης, δήλωσε ότι για να αντικατοπτριστεί σωστά η ποιότητα και το προφίλ της ελληνικής γαστρονομίας, χρειάζονται ελληνικά «χέρια» για τις βασικές λειτουργίες της κουζίνας. Απαιτεί προσωπικό με αξιοπρεπείς μισθούς, ικανό να επιβιώνει κατά τη διάρκεια της σεζόν με ανθρώπινη άνεση και να επιτυγχάνει αποτελέσματα.

Άμεση αναζήτηση λύσεων για τη διάρκεια του ταμείου ανεργίας

Όσον αφορά την πρόσφατα υπογραφείσα νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τον τομέα της φιλοξενίας, ο κ. Ζησόπουλος θεωρεί ότι, ενώ έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, το σενάριο όσον αφορά την κάλυψη των θέσεων δεν είναι αισιόδοξο. Ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για τον κλάδο της κουζίνας, το οποίο περιορίζει σημαντικά τον τουριστικό τομέα, είναι η διάρκεια του ταμείου ανεργίας.