Οι λογοι που οι νεοι αποφευγουν την εργασια σεζον!

εικονα3
0

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργαζομένων στον τουρισμό. Δεδομένου όμως των συνθηκών στην δουλειά, των απαιτήσεων από τα αφεντικά και των συνθηκών διαμονής που προσφέρονται, οι νέοι ωθούνται σε διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ανακοινώνει τις υψηλές ελλείψεις εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ελλάδας, δεδομένου ότι περισσότερες από 60 χιλιάδες ξενοδοχεία που αναζητούσαν προσωπικό δεν κατάφεραν να βρουν.

 

Η έρευνα αναδεικνύει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και την έλλειψη εργαζομένων στα ξενοδοχεία της χώρας κατά την σεζόν 22. Τα δεδομένα που εξήγαγε αναλύονται ανά ειδικότητα και ανά βαθμίδα ξενοδοχείου, το είδος λειτουργίας, την έκταση του και την περιοχή όπου βρίσκεται.

 

Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2022 βρέθηκαν 60.225 ελλείψεις προσωπικού, από τις συνολικά 262.981 θέσεις που προκύπτουν από τα δεδομένα των ξενοδοχείων.

Με λίγα λόγια, περίπου το 1/5 δεν βρήκε προσωπικό.

 

Το 23 φαίνεται ότι οι διαθέσιμες θέσεις της σεζόν θα είναι περισσότερες από 75 χιλιάδες.

 

Οι επιχειρηματίες έχουν αιτηθεί στην κυβέρνηση να χορηγήσει βίζα, με την οποία θα επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε σχετική Απόφαση, όπου ο τουριστικός κλάδος θα εισαχθεί στον κατάλογο με τους κλάδους της γεωργίας, της δασοκομίας και της κτηνοτροφίας, όπου θα ισχύουν οι ρυθμίσεις της εισαγωγής στην χώρα από άτομα που δεν βρίσκονται στην ΕΕ για να εργαστούν εποχικά.

Από έγκυρη πηγή γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξει καινούργια απόφαση η οποία θα αναφέρει τους όρους καθώς και τις προϋποθέσεις της διαδικασίας αυτής. Σε αυτή θα σημειώνεται ο αριθμός των ξένων εργαζομένων από χώρες όπως το Πακιστάν, την Αίγυπτο, την Συρία και το Αφγανιστάν αλλά και τα πόστα που θα μπορούν να εργαστούν. Επιπλέον, δεκτοί και περιζήτητοι εργαζόμενοι είναι οι Ασιάτες, κάτι που θα χαλάσει το «ζεστό περιβάλλον» για το οποίο αρέσκεται η Ελλάδα.

 

Όπως και την περσινή χρονιά, έτσι και φέτος επιχειρήσεις ζητούν βοήθεια από συγγενικά τους πρόσωπα για να τα βγάλουν πέρα. Όμως, οι Έλληνες δεν επιθυμούν να εργάζονται σε περίοδο σεζόν για σχεδόν μισό χρόνο και μετά να κάθονται τον υπόλοιπο χωρίς να ξέρουν πως θα επιβιώσουν. Επιπλέον, κοιτούν και τις συνθήκες εργασίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται σκληρές. Ως γνωστόν, δεν θα υπάρξει κανένα ρεπό ή και αν υπάρξει, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη του, σε περίπτωση που φύγει κάποιος από διαφορετικό πόστο θα βγαίνει δύσκολα η δουλειά οπότε δεν θα πάρει τα ρεπό που δικαιούται. Επιπλέον, το ωράριο εργασίας διαφέρει ναι μεν ανάλογα με την συμφωνία του καθενός, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαρκεί πάνω από δέκα ώρες ημερησίως, χωρίς να υπάρχει κάποιο διάλειμμα για φαγητό. Συμπληρωματικά, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνθήκες διαμονής. Τα δωμάτια που προσφέρουν στους εργαζομένους είναι αρκετά μικρά για το γκρουπ των 4-5 ατόμων που θα μένουν μαζί καθώς και βρώμικα.

 

Η οικονομική αλλά και η υγειονομική κρίση που περνά η χώρα οδήγησε πολλούς στο εξωτερικό και αρκετούς στο να σταματήσουν την δουλειά. Σύμφωνα με καταγραφές, οι ελλείψεις προσωπικού αυξάνονται όσο περνάνε τα χρόνια και οι τουρίστες μας επίσης. Για να «βγει η δουλειά» λοιπόν και να είναι όλοι ευχαριστημένοι θα χρειαστούν περισσότερα χέρια βοήθειας, επαγγελματιών που να «φορούν» το ζεστό χαμόγελο και να γνωρίζουν καλά την ελληνική φιλοξενία. Όμως παρατηρείται πως πολλοί από αυτούς έχουν αναζητήσει αλλού δουλειά εφόσον η εργασία σε καλοκαιρινή σεζόν δεν είναι μόνιμη αλλά διαρκεί μερικούς μήνες και ξέροντας ότι βγαίνοντας σε ταμείο ανεργίας δεν θα τους προλάβει κανείς διότι σε λίγους μήνες θα χρειαστεί να ξανά φύγει.

 

Για να παραμείνουν οι νέοι στον εργασιακό τομέα του τουρισμού χρειάζεται να δοθούν κίνητρα ιδίως στους νέους ανθρώπους της Ελλάδος. Οι ξένοι που προαναφέρθηκαν θα προσφέρουν ότι μπορούν σε βοηθητικές δουλειές δεν θα μπορέσουν, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά, για παράδειγμα να πάρουν μία παραγγελία ή ακόμη και να εξηγήσουν το μενού στους τουρίστες, ή να ενταχθεί στην κουζίνα με όλα τα πιάτα της ελληνικής παράδοσης.