ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

service
0

Εργασία την καλοκαιρινή σεζόν

Οι νέοι μισθοί στα ξενοδοχεία της χώρας – Τι ορίζει για τους εργαζόμενους η συλλογική σύμβαση;

 

Στην φετινή καλοκαιρινή σεζόν παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη προσωπικού, καθώς οι νέοι αποφεύγουν να εργαστούν στον τομέα του εποχικού τουρισμού λόγω χαμηλών μισθών.

Ο Γιάννης Φώσκολος, στο ρεπορτάζ του OPEN, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους τέθηκε σε ισχύ η συλλογική σύμβαση, μετά από απόφαση του υπουργείου. Τα καταλύματα που κάνουν πρεμιέρα τώρα καθίσταται υποχρεωμένα να προσφέρουν νέους μισθούς για το 2023. Βάση αυτής, ο κατώτερος μισθός κυμαίνεται στα 835-911 ευρώ. Παραδείγματος χάρη, οι εργαζόμενοι σε ρεσεψιόν αμείβονται με 911 ευρώ, το ελάχιστο, σε αντίθεση με άλλα πόστα που παίρνουν 835 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ανερχόμενο έτος, 2024, η σύμβαση αυτή θα έχει διάρκεια 2 ετών και θα προσδίδει μεγαλύτερους μισθούς.

 

Τι ισχύει για τις μικρότερες τουριστικές μονάδες – Τα υποχρεωτικά επιδόματα

Για τις ξενοδοχειακές ομάδες που είναι τριών αστέρων και αποτελούνται από μικρό αριθμό δωματίων (20), τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο ελάχιστος μισθός, για το 2023, κυμαίνεται στα 780-825 ευρώ και για το 2024 σημειώνεται στα 800-867 ευρώ.

 

Ας σημειωθεί επίσης, πως η συλλογική σύμβαση αποτελείται από ορισμένα επιδόματα, τα οποία είναι υποχρεωτικά για όλα τα καταλύματα της χώρας. Αυτά είναι τα εξής:

  • 60 ευρώ/έτος προϋπηρεσίας σε ξενοδοχείο.
  • 10% επίδομα γάμου.
  • 6-15% επίδομα εκπαίδευσης (ανάλογα με το επίπεδο του καθενός).