Οταν ο μισθος του κρατους υπερβαινει αυτον των εργαζομενων

μισθος
0

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας ολοένα και αυξάνονται. Οι μισθοί όπως αποδεικνύεται από τα αρχεία του ΕΦΚΑ και τα στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ, υπόκεινται σε συνεχείς μειώσεις μήνα με τον μήνα, εξαιτίας των κρατήσεων που επιβάλλονται στον μέσο μισθό, τόσο για την φορολογία όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι τραγικό πως για να εισπράξει ένας εργαζόμενος καθαρά 1000 ευρώ ο εργοδότης του θα πρέπει να καταθέσει μισθό ίσο με 1661 ευρώ. Το κράτος εισπράττει 661 ευρώ, ποσό που δεν είναι καθορισμένο και διαφέρει ανά περιπτώσεις. Οι κρατήσεις πολλές φορές ξεπερνάνε ακόμα και τον μισθό που θα εισπράξει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Για παράδειγμα όταν ένας εργοδότης καταθέτει μισθό 4403 ευρώ το κράτος θα εισπράξει 2258, ενώ ο εργαζόμενος μόλις 2145 ευρώ.

Οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής είναι αισθητές τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστούμε πως το 2017 χαρακτηρίστηκε ως το έτος των υπερπλεονασμάτων, με τον εισοδηματικό φόρο να εμφανίζει μείωση της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρών. Οι πιο χαμηλόμισθοι αλλά και τα στελέχη των επιχειρήσεων εξαιτίας των μειωμένων μισθών και κρατήσεων πληρώνονται πλέον με εναλλακτικές μεθόδους. Οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται και σε πολύ μεγάλες εταιρίες, όπως αναφέρει στέλεχος πολυεθνικής. Πολλές φορές ακόμα και οι εργαζόμενοι με υψηλούς μισθούς εμφανίζεται να παραιτούνται με σκοπό να εισπράξουν το «πακέτο» που δικαιούνται και ύστερα επιστρέφουν στην εταιρία είτε με χαμηλότερο μισθό είτε ως «ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι» κάποιας άλλης εταιρίας. Ομοίως, στις μικρές επιχειρήσεις η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι αυτή της εικονικής υποαπασχόλησης, δηλαδή οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι δουλεύουν λιγότερες ώρες ή και ορισμένες μέρες της εβδομάδας, ενώ εργάζονται πλήρους απασχόλησης. Έτσι, εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους χωρίς κρατήσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις δύο χειρότερες θέσεις παγκοσμίως σε ότι αφορά τις «παράνομες» μισθοδοσίες και τους οικογενειάρχες εργαζομένους, γεγονός που αν δεν αλλάξει θα βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηριχτές. Τα εξωφρενικά ποσά των κρατήσεων πλήττουν όχι μόνο τους εργαζομένους αλλά και τους ίδιους τους εργοδότες, αφού για την αμοιβή των 650-660 ευρώ ενός εργαζομένου ο εργοδότης καταθέτει 14000 ευρώ ετησίως.

Είναι εμφανές λοιπόν πως τόσο η εφορία όσο και το ΕΦΚΑ δυσλειτουργούν πλήρως στη χώρα μας.