ΜΕ 5.000 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Hotel reception service bell
0

Σε τροχιά πλήρους επανεκκίνησης μπαίνει από σήμερα ο ελληνικός τουρισμός, με τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας να υποδέχονται πλέον διεθνείς πτήσεις μετά το πολύμηνο lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday, ανοιχτά για να υποδεχτούν τους πρώτους τουλάχιστον τουρίστες της φετινής σεζόν είναι περίπου 5.000-5.200 ξενοδοχεία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας, αφού, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς «αυτές είναι οι μονάδες που έχουν λάβει την απαραίτητη βεβαίωση για την εφαρμογή των ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων». Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «είναι ξεκάθαρο ότι τα ξενοδοχεία που τελικά θα λειτουργήσουν τη φετινή τουριστική περίοδο, δεν θα ξεπεράσουν το 60% του συνόλου».

Υποτονικη κινητικοτητα

Την ίδια στιγμή, πληρότητα που κυμαίνεται στο 20% καταγράφουν αυτή την περίοδο τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, με την κίνηση για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα. «Μετά τις 15 με 20 Ιουλίου καταγράφουμε κινητικότητα. Βαδίζουμε σε μία σεζόν που επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα μέρα με τη μέρα όπως με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία», λένε στο tourismtoday παράγοντες της τουριστικής αγοράς με τους επιχειρηματίες να εναποθέτουν τις ελπίδες τους το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμή πάντως, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς επανεκκίνησης με το 30% του πτητικού τους έργου σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στην ίδια κατεύθυνση, αρκετοί tour operators έχουν αφαιρέσει από το πτητικό τους πρόγραμμα για φέτος δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, δίνοντας ραντεβού για το 2021.

Στοιχημα ο εσωτερικος τουρισμος

Με στόχο, μάλιστα, την τόνωση της ζήτησης από την πλευρά των Ελλήνων ταξιδιωτών, οι ξενοδόχοι κινούνται στην κατεύθυνση δημιουργίας ειδικών ανταγωνιστικών πακέτων, κατόπιν ειδικής σύστασης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τον εσωτερικό τουρισμό, πέρα από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που «τρέχουν» για φέτος, και για τον λόγο αυτό προχωράμε στην προώθηση ειδικών πενθήμερων πακέτων που θα έχουν έκπτωση 20% κατά μέσο όρο και πολύ ευέλικτους όρους ακύρωσης», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο εσωτερικός τουρισμός σήμερα αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων. Και μπορεί να μην έχει ουσιαστική θετική επίπτωση στο Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας σε δημοσιονομικό επίπεδο, ωστόσο, φέτος η εγχώρια ζήτηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες φέτος εξαιτίας των κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση αναμένεται να καταγράψουν σημαντικές ζημιές.

[ΠΗΓΗ]

#sezon #savesezon