ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΕΡΒΟΥ: ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ #sezon19

190812 Ζερβού
0

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΕΡΒΟΥ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ #sezon19 [pastry chef]

Ευαγγελία θα θέλαμε να μας μιλήσεις για εσένα:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα όπου είναι και τόπος καταγωγής του πατέρα μου. Όντας και εκείνος  ζαχαροπλάστης τα γονίδια πάντα υπήρχαν. Κατά το ήμισυ Ισπανίδα,  καθώς η μητέρα μου κατάγεται από εκεί, είχα από πάντα ξενόφερτες επιρροές. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι πολύ ενεργά και με ιδιαίτερη αφοσίωση με τη ζαχαροπλαστική όπου και  έχω επενδύσει και τον περισσότερο μου χρόνο.

Ποια σχολή έχεις τελειώσει? Και ποια θεωρείς πώς ήταν η πιο χρήσιμη εμπειρία που  έχεις αποκομίσει κατά τη διάρκεια της φοίτησης σου ;

Έχω τελειώσει ιδιωτική σχολή αρτοζαχαροπλαστικής  στην πόλη των Ιωαννίνων και εν συνεχεία αντίστοιχη σχολή των Αθηνών όπου και πήρα την πιστοποίηση μου. Επίσης έχω παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια διαφόρων θεματικών ενοτήτων, πάνω στο αντικείμενο μου από καταξιωμένους  Pastry chef  της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Η πιο χρήσιμη εμπειρία όπου αποκόμισα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μου, ήταν από τον διάσημο Γάλλο Pastry chef Emmanuel Hamon . Ο οποίος μου έδειξε τον δρόμο, πώς να μετατρέπει κανείς και να μεταμορφώνει τις πιο απλές πρώτες ύλες σε εξαίσια και ευφάνταστα δημιουργήματα . Επίσης  το πολυτιμότερο όλων ότι επιβεβαίωσα αυτό που είχα καταλάβει από την πρώτη κιόλας επαφή με το επάγγελμα , ότι  ‘’ η ζαχαροπλαστική είναι πολύ περισσότερα από μια συνταγή ‘’ .

Ποιες ήταν οι πρώτες σου επαγγελματικές εμπειρίες και πως σε βοήθησαν στην μετέπειτα πορεία σου ;

Οι πρώτες μου επαγγελματικές εμπειρίες  είχαν να κάνουν κυρίως με χώρους ζαχαροπλαστείων . Στην αρχή φυσικά ήταν αρκετά θολό το τοπίο, μέχρι να συνειδητοποιήσω  πως λειτουργούν τα πράγματα, πως κυλάει το σύστημα κλπ Ευτυχώς εγκλιματίστηκα και έμαθα αρκετά πράγματα πολύ γρήγορα ,οπότε όλο αυτό σύντομα τελείωσε και πέρασα στο επόμενο στάδιο. Εκεί φυσικά τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, ένα ατέρμονο ταξίδι εξερεύνησης , αστείρευτων γνώσεων, γεμάτο δημιουργικότητα και σκληρή δουλεία μόλις είχε ξεκινήσει. Φυσικά οι πρώτες μου επαγγελματικές εμπειρίες ,καθώς και ότι άλλο ακολούθησε συνέβαλαν στο να ωριμάσω ,να διαμορφώσω τον χαρακτήρα της δουλειάς μου και πάνω από όλα στην ανάπτυξη της αντίληψης μου στο αντικείμενο.

Τι είναι αυτό που σε παρακινεί να εργάζεσαι και να δημιουργείς στο χώρο αυτό ;

Από παιδί ήμουν λάτρης των προκλήσεων, με έλκυαν τα δύσκολα και δεν άντεχα τους περιορισμούς. Φυσικά κάπως έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική, ήταν για εμένα μια νέα πρόκληση χωρίς περιορισμούς . Μπορείς να δημιουργείς χωρίς να βάζεις όρια στη φαντασία και να φτάνεις μέχρι εκεί που εσύ επιθυμείς. Το γεγονός του να εμπνέεται κανείς από την αυθεντική πρώτη ύλη και να δημιουργεί, με σκοπό, το παρασκεύασμα να είναι  γευστικά και αισθητικά ανώτερο της, είναι πραγματικά κάτι πάρα πολύ δύσκολο, αυτή όμως είναι η πραγματική δουλειά του ζαχαροπλάστη. Ανεξαιρέτως του γεγονότος ότι αντλώ έμπνευση  από τα πάντα όπως και οι περισσότεροι ζαχαροπλάστες φυσικά ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της έμπνευσης μου προέρχεται από τα χρώματα και σχήματα. Η αγάπη για τη δουλειά αυτή, η αφοσίωση, η δίψα για δημιουργικότητα και το κυνήγι της εξέλιξης είναι αυτά όπου κυρίως με κάνουν να κοιτώ μπροστά και να συνεχίζω.

Έχεις εργαστεί εποχικά και αν ναι που και ποιες  ήταν οι εμπειρίες σου;

Εποχικά έχω εργαστεί για σχετικά μικρό διάστημα αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι αυτό όπου ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα και ιδιαίτερα στην ιδιοσυγκρασία μου. Προτιμώ να υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια από ότι μια σεζόν. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού είναι ότι σου δίνεται η δυνατότητα να  συναντήσεις και να απολαύσεις δημιουργικά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Κάθε εποχή έχει τις δικές της γλυκές χαρακτηριστικές δημιουργίες και φυσικά τις δικές της εποχικές πρώτες ύλες. Αυτό σου δίνει λοιπόν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις με τις πρώτες αυτές ύλες στην καλύτερη εποχή τους, όπως και να δημιουργήσεις τα διάφορα είδη γλυκών όλων των εποχών και όχι μόνο μιας μεμονωμένης περιόδου.

Είσαι ικανοποιημένη από την επαγγελματική σου εμπειρία ;

Μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά ικανοποιημένη από την έως τώρα επαγγελματική μου εμπειρία στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Έχω πάρει αρκετά πράγματα και καλές βάσεις από αξιόλογους ανθρώπους του χώρου. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρέθηκαν δίπλα μου άνθρωποι όπου πίστεψαν σε εμένα δίνοντας μου χώρο να αποδείξω την αξία μου. Μια ζωή δεν είναι ποτέ αρκετή για να μάθει κανείς ζαχαροπλαστική. Είναι ένας χώρος όπου εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς γι ‘αυτό και προσπαθώ να επιμορφώνομαι διαρκώς και να παρακολουθώ ανελλιπώς τα νέα του χώρου.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια ;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στα άμεσα σχέδια μου. Διάφορα σενάρια και διάφορες προτάσεις είναι υπό συζήτηση χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί κάτι ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αφιερώσω αρκετό χρόνο για την επιμόρφωσή και εξέλιξη μου, αυτό βέβαια θα με κρατήσει για ένα διάστημα εκτός Ελλάδας, όλα έχουν το τίμημα τους.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο που θέλει να εργαστεί στον τομέα αυτό ;

Η ζαχαροπλαστική είναι ένα επάγγελμα οπού θα πρέπει να το αντιμετωπίσει κανείς σαν ένα συνεχόμενο κύμα δημιουργικότητας, είναι μια τέχνη  και φυσικά θα πρέπει να το αγαπά κανείς για να το κάνει. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά ,η τέχνη αυτή κρύβει μέσα της ,πολλές ευθύνες αρκετή πίεση , χρειάζεται υπομονή, επιμονή, πειθαρχεία, ακρίβεια και φυσικά άπειρες ώρες δουλειάς. Ίσως όλα αυτά  για κάποιους να είναι απλά πολλά κ ίσως για κάποιους άλλους ακατόρθωτα, πάντως το αποτέλεσμα αυτών σίγουρα σε επιβραβεύει.

Η δημιουργία της Ευαγγελίας που κέρδισε στην κατηγορία των ζαχαροπλαστών:

Γαμήλια τούρτα.

#sezon #sezon19 #worksezon