Καταγγελιες για απληρωτες υπερωριες – αφαντα τα ρεπο

καταγγελιες
0

Καταγγελίες για απλήρωτες υπερωρίες – άφαντα τα ρεπό

 

Παρά τις καταγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο, η κατάσταση στον εργασιακό τομέα τουριστικών επιχειρήσεων παραμένει αμετάβλητη και μάλιστα χειροτερεύει. Υπερωρίες που δεν πληρώνονται, ακατάπαυστη δουλειά και εξουθενωτικά ωράρια καταγράφονται συνεχώς χωρίς να ληφθεί κάποιο μέτρο. Για την αποφυγή αυτών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου υποβάλλει το αίτημα για προσλήψεις και επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα επίπεδα πριν τα μνημόνια. Εργαζόμενοι του χώρου εστίασης, πτυχιούχοι της αντίστοιχης σχολής, έφυγαν στο εξωτερικό για να εργαστούν λόγω ανεργίας ή στράφηκαν σε άλλους τομείς.

Επιπροσθέτως, ακόμη ένας κύριος λόγος που σημειώνεται για την έλλειψη προσωπικού είναι οι κακές συνθήκες εργασίας καθώς και ο μη αντιπροσωπευτικός μισθός που προσφέρεται στους εργαζομένους για να μεταβούν σε κάποιο νησί και να δουλέψουν. Για παράδειγμα, ζητούν άτομα για επταήμερη εργασία, με υπερωρίες (10-12 ώρες/ημέρα), διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Αυτοί οι μισθοί δεν αντιστοιχούν στην δουλειά που «βγάζουν» και γι’ αυτό το λόγο δεν θα προτιμήσουν να πάνε εκεί, και με το δίκιο τους. Επιπλέον, αρκετοί εργοδότες υποβάλλουν το μέγιστο 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος φτάσει σε αυτά του απαιτεί να δουλέψει μαύρα. Ένα πρόσφατο γεγονός που καταγράφηκε στην Κέρκυρα, στις 25 Ιουνίου, υπάλληλος έχασε τις αισθήσεις του λόγω υπερκόπωσης. Η συμφωνία του έλεγε τέσσερα ρεπό τον μήνα όμως δεν του έδωσαν κανένα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και ο τρόπος ασφάλισης. Πολλοί εργάζονται περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται.

Ακόμη, αναφέρεται ότι υπάρχει έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Το προηγούμενο έτος, και συγκεκριμένα τον Μάιο, άρχισαν να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε παράκτιες τουριστικές περιοχές της Αττικής, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στα νησιά του Ιουνίου καθώς και στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στην Μακεδονία και στην Θράκη. Να σημειωθεί πως δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τους καλοκαιρινούς ελέγχους. Το διάστημα του Ιανουάριου – Νοέμβριου πραγματοποιήθηκαν περίπου 59.500 σε ολόκληρη την χώρα από τους οποίους οι σχεδόν 11.870 είχαν κυρώσεις, οι οποίες άγγιζαν το ποσό των 32,2 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ελλείψεις προσωπικού

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την καλοκαιρινή περίοδο, πάνω από το 10% των εργαζομένων δουλεύει σε ξενοδοχειακούς κλάδους και στον χώρο της εστίασης. Αυτό συμβαίνει λόγω δυσκολίας εύρεσης προσωπικού από επιχειρήσεις που συσχετίζονται με τον τουρισμό.

Εν έτη 2022, παραπάνω από 1 στις 5 θέσεις εργασίας ήταν κενή όσον αφορά τον κλάδο των καταλυμάτων, τουτέστιν πάνω από 60.000. Φέτος, παρατηρείται αυξημένος ο αριθμός αυτός κατά 10.000, δηλαδή ανέρχεται στις 70.000. Όλα αυτά οφείλουν να δημιουργήσουν προβληματισμούς και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν όσον αφορά τον αυριανό και μελλοντικό ελληνικό τουρισμό.

Οι ελλείψεις για το 2022 ανήλθαν στις 39.423 ενώ αυτές που έμειναν κενές άγγιξαν τις 21.579. Δηλαδή, σχεδόν οι μισές.