Η ΦΑΝΗ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΩΣ ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

200118 – fanh
0

Οι σερβιτόροι θεωρούνται ως η «βιτρίνα» ενός μαγαζιού και όχι άδικα, καθώς είναι εκείνοι που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες. Για το λόγο αυτό, οι επιχειρηματίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συμπεριφορά και εμφάνιση των σερβιτόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητο να είναι ευγενικοί και πρωτίστως να εξυπηρετούν τους πελάτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο κατάστημα, με…το χαμόγελο στα χείλη. Πόσο εύκολο μπορεί, όμως να είναι αυτό; Όπως γίνεται αντιληπτό, η δουλειά του σέρβις είναι αρκετά απαιτητική με αρκετές «αφανείς» δυσκολίες.

Ωστόσο, αποτελεί μία άμεση οικονομική λύση που επιλέγουν αρκετοί νέοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αλλά και μετά το πέρας αυτών. Ειδικότερα, οι σπουδαστές επιλέγουν να εργαστούν κυρίως σεζόν καθώς αυτό τους επιτρέπει να εργάζονται χωρίς να παραμελούν τη φοίτησή τους. Η εποχική απασχόληση τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν ένα οικονομικό ποσό με το οποίο μπορούν να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων τους. Ένα από τα επαγγέλματα εποχικής απασχόλησης που μπορεί να επιλέξει κάποιος χωρίς απαραίτητα να διαθέτει προϋπηρεσία είναι αυτό του σερβιτόρου.

Στην επιλογή αυτή προχώρησε και η Φανή που σπουδάζει Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θέλησε να μοιραστεί μαζί μας τη προσωπική της εμπειρία ως Σερβιτόρα σε περιόδους καλοκαιρινής σεζόν. Διάβασε την ιστορία της Φανής και ετοίμασε κι εσύ τις δικές σου βαλίτσες για την καλοκαιρινή σεζόν 2020!

Φανή που μεγάλωσες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βόλο.

Σπουδάζεις σε κάποια σχολή;

Σπουδάζω Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και βρίσκομαι στο 5ο έτος των σπουδών μου.

Πότε και που εργάστηκες πρώτη φορά σεζόν;

Πρώτη φορά δούλεψα στα 16 μου σε ένα καφέ – εστιατόριο στο χωριό μου ως σερβιτόρα, μετά από πρόταση του ξαδέρφου μου.  Ξεκίνησα κυρίως για να εξοικειωθώ με το σέρβις, δουλεύοντας για λίγες μέρες.

Πόσο δύσκολα ή εύκολα βρήκες εκείνη την δουλειά;

Γενικά δεν είναι εύκολο να βρεις μια καλή δουλειά που να προσφέρει ικανοποιητικό μισθό και άριστες συνθήκες εργασίας. Χρειάζεται ψάξιμο και λίγο τύχη. 

Για ποιο λόγο επέλεξες να εργαστείς σεζόν;

Επέλεξα να δουλεύω σεζόν διότι η φύση της σχολής μου, δεν μου επιτρέπει να δουλεύω το χειμώνα. Επίσης, δουλεύοντας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένας τρόπος να βγάζω κάποια χρήματα παράλληλα με το σχολείο/σπουδές μου για να μπορέσω να ανεξαρτητοποιηθώ οικονομικά. 

Ποιες συνθήκες εργασίας έχεις αντιμετωπίσει, μέχρι τώρα όταν εργάζεσαι εποχικά;

Έχω δουλέψει σε διαφορετικών ειδών μαγαζιά και οι συνθήκες ποικίλλουν ανάλογα με την οργάνωση του μαγαζιού, τον εργοδότη, τους συναδέλφους κλπ. Κατά βάση θα έλεγα ότι οι συνθήκες ήταν σχετικά καλές. 

Θεωρείς το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της εποχικής απασχόλησης υπερβολικά γεμάτο; Αν ναι, είχες τη δυνατότητα για ρεπό;

Συνήθως δεν είχα την δυνατότητα να πάρω ρεπό και ήταν αρκετά πιεστικό αυτό. Στις σεζόν που είχα ρεπό από την άλλη δεν ήμουν ικανοποιημένη γιατί οι ώρες που δούλευα ήταν λίγες και συνεπώς και τα χρήματα. Με εξαίρεση την τελευταία μου σεζόν που υπήρχε ισορροπία ρεπό και ωρών εργασίας. Ήταν το ιδανικό!!

Σε κάλυψε οικονομικά η εποχική απασχόληση σε σχέση με τις ώρες εργασίας;

Μέχρι τώρα είμαι σχετικά ικανοποιημένη με τους μισθούς που έπαιρνα. Κατάφερα να κάνω κάποια πράγματα που ήθελα. 

Ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις πως χρειάζεται να έχει ένας εργαζόμενος στη συγκεκριμένη ειδικότητα;

Για το σέρβις χρειάζεται κυρίως υπομονή,  τυπικότητα, οργάνωση και καλή διάθεση. Σε ένα από τα μαγαζιά που είχα δουλέψει μας είχαν πει ότι το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουμε όταν έρχεται ο πελάτης είναι να χαμογελάμε. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά βοηθάει πολύ στη συναναστροφή με τους πελάτες αλλά και στη διάθεση του ίδιου του εργαζόμενου. Βέβαια, όταν πρόκειται για σεζόν είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να δουλέψει υπό πίεση χωρίς φυσικά να ξεχνάει το χαμόγελο. 

Πως σε βοήθησε η εργασία σεζόν στη καθημερινότητά σου;

Η δουλειά με βοήθησε πολύ στην διαχείριση του χρόνου μου. Και εν ώρα εργασίας και στον ελεύθερο χρόνο μου χρειάστηκε να οργανωθώ, ώστε να μπορώ να κάνω όσα πράγματα θέλω και αυτό ήταν κάτι που το αξιοποίησα και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που επιθυμεί να εργαστεί σεζόν για πρώτη φορά να προσέξει;

Αυτό που θα συμβούλευα κάποιον στην πρώτη του σεζόν θα ήταν να βρει ένα περιβάλλον που θα είναι ευχάριστο για τον ίδιο. Η δουλειά μπορεί να είναι σκληρή αλλά πάντα μπορείς να περάσεις καλά.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια/στόχοι;

Ιδανικά θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό και να βρω κάποια ασχολία στον τομέα μου.

Αν μπορούσες θα άλλαζες κάτι στην δική σου εμπειρία εποχικής απασχόλησης;

Αν άλλαζα κάτι θα ήταν το να κάνω καλύτερες συμφωνίες σε κάποιες από τις προηγούμενες δουλειές μου ή να τις αφήσω για κάτι καλύτερο. 

Θεωρείς πως είναι απαραίτητη η προϋπηρεσία ώστε να ανταπεξέλθεις στη σεζόν;

Η προϋπηρεσία βοηθάει σίγουρα πολύ και για κάποιους εργοδότες είναι απαραίτητη, αλλά με λίγη προσπάθεια παραπάνω μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει και να μάθει πολλά στην πρώτη του δουλειά.

Είσαι ικανοποιημένη από την εποχική απασχόληση; Και αν ναι, θα την επέλεγες ξανά;

Μέχρι τώρα είμαι ικανοποιημένη με τις σεζόν μου και θα ξαναδουλέψω σίγουρα. Ιδανικά, μέχρι να τελειώσω τις σπουδές μου.

Όπως ανέφερε η Φανή, με λίγη προσπάθεια παραπάνω μπορεί κάνεις να ανταπεξέλθει στις εργασιακές δυσκολίες και να πετύχει τους στόχους του.

Οι εργοδότες δίνουν την ευκαιρία σε νέους χωρίς προϋπηρεσία αλλά με όρεξη και ταλέντο να εργαστούν εποχικά στην επιχείρηση τους.

Μπες τώρα στη sezon.gr, δημιούργησε το προφίλ σου και κάνε apply now στις θέσεις που σου ταιριάζουν!!

Ακολούθησε τη σελίδα της σεζον, γίνε μέλος στην ομάδα στο Facebook sezon – ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΖΟΝ & ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ και ενημερώσου άμεσα για τις διαθέσιμες αγγελίες πρακτικής άσκησης και εργασίας σεζόν για την καλοκαιρινή σεζόν 2020!