ΓΙΑΝΝΗ ΦΥΝΤΑΝΗΣ: ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ #sezon18

0

ΓΙΑΝΝΗ ΦΥΝΤΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ #sezon18

Γιάννη πού μεγάλωσες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Εύοσμο.

Που σπούδασες και που έχεις εργασθεί ;

Σπούδασα μαγειρική σε ιδιωτικό ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης αμέσως μόλις τελείωσα το λύκειο και από την ηλικία των 18 χρονών ξεκίνησα να εργάζομαι επαγγελματικά σε κουζίνες. Έχω εργασθεί σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ελλάδας καθώς και σε εστιατόρια του εξωτερικού συγκεκριμένα στη Γαλλία, στη Καραϊβική και στο εστιατόριο “Domestic” (1* Michelin) στη Δανία.

Θεωρείς ότι αυτές οι παραστάσεις υψηλού επίπεδου σε βοήθησαν στην επαγγελματική σου πορεία;

Πιστεύω πως είναι ευτύχημα για κάθε άτομο που μπαίνει στον χώρο της εστίασης να παίρνει παραστάσεις από εστιατόρια υψηλού επίπεδου. Εννοείται πως με έχουν βοηθήσει πολύ στην επαγγελματική μου πορεία και με έχουν ωριμάσει σαν άνθρωπο. Είχα την τιμή να δουλέψω δίπλα στα κορυφαία ονόματα του χώρου σε Ελλάδα και εξωτερικό και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Ο καθένας τους συνέβαλε στο να διαμορφώσω τον χαρακτήρα που έχω σήμερα και τις γνώσεις μου γύρω από τον χώρο της γαστρονομίας.

Που μπορούμε να δοκιμάσουμε τα πιάτα σου;

Βρίσκομαι στο εστιατόριο ¨The Aficionados” στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο, όπου εγώ και η ομάδα μου προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε να ικανοποιήσουμε κάθε πελάτη που μας τιμάει με την παρουσία του.

Θεωρείς ότι είναι πίσω ο ελληνικός τουρισμός και αν ναι, σε ποιο κομμάτι θεωρείς ότι πάσχει ο ελληνικός τουρισμός;

Δεν θεωρώ πως ο Ελληνικός τουρισμός είναι πίσω καθώς βλέπω να γίνονται αξιόλογες προσπάθειες και από συναδέλφους στο θέμα της εστίασης αλλά και από επιχειρηματίες. Υπάρχει ένα πολύ κάλο επίπεδο και κάθε χρόνο παρατηρώ πως ανεβαίνει τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και στις ξενοδοχειακές μονάδες. Ένα κομμάτι όμως στο οποίο πιστεύω ότι έχουμε μείνει πίσω είναι η φιλοσοφία και η κουλτούρα μας. Βλέπουμε χώρες όπως η Δανία να προσπαθούν να περάσουν την δίκη τους κουλτούρα στο φαγητό και τις δίκες τους συνήθειες . Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Στην Ελλάδα, παρόλο που έχουμε μια πολύ όμορφη κουζίνα την οποία δεν βρίσκεις αλλού με όμορφα εποχιακά προϊόντα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν τους δίνουμε την σημασία που τους αξίζει. Αντί να έχουμε λοιπόν έναν κοινό στόχο ώστε να εξελίξουμε την δίκη μας κουζίνα, προτιμάμε να μένουμε προσκολλημένοι στην αντιγραφή μαγειρικής φιλοσοφίας άλλων χωρών .

Έχεις εργαστεί σεζόν και πώς ήταν οι συνθήκες;

Έχω εργασθεί αρκετά χρόνια σεζόν . Τα πρώτα χρόνια ήμουν μόνιμα με μια βαλίτσα στο χέρι. Οι συνθήκες της σεζόν είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλα τα άτομα αυτού του κλάδου. Η λέξη που χαρακτηρίζει την σεζόν πιστεύω είναι η ¨πίεση¨, από όλες τις πλευρές. Διαρκεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει όλα να κυλήσουν ομαλά και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο στη δουλειά σου;

Το επάγγελμα του μάγειρα είναι από την φύση του ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα. Κρύβει πολλές στιγμές χαράς και ευχαρίστησης όταν για παράδειγμα βλέπεις πως ο πελάτης απολαμβάνει το φαγητό σου και επικροτεί την προσπάθεια σου, ή όταν νιώθεις την δημιουργικότητα να σε απορροφάει παντρεύοντας γεύσεις. Εκτός όμως από όλον αυτό τον ρομαντισμό είναι και μια δουλειά με έντονο άγχος, ευθύνες και πίεση. Συνήθως με αντίθετα ωράρια από όλους τους υπόλοιπους κλάδους και χωρίς χρόνο για ξεκούραση σε γιορτές, αργίες και Σαββατοκύριακα.

Θα έλεγες ότι είσαι ικανοποιημένος από την επαγγελματική σου σταδιοδρομία;

Θεωρώ πως ναι. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα επαγγελματική μου πορεία στον χώρο. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με ανθρώπους που μου έδειξαν ποιες είναι οι σωστές βάσεις. Βέβαια αυτό το επάγγελμα δεν σταματάει να εξελίσσεται ποτέ. Όποιος λέει πως τα ξέρει όλα απλά λέει ψέματα. Γι αυτό τον λόγο φροντίζω να ενημερώνομαι και να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ, καθώς είναι γνωστό πως ό,τι αφήνεις σε αφήνει.

Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

Αρχικά ο πρώτος στόχος που όλοι ξεχνάμε κάνοντας αμέριμνοι σχέδια είναι να είμαστε καλά και να έχουμε υγεία. Από εκεί και πέρα κάθε μέρα πρέπει να εκπληρώνουμε μικρούς στόχους. Για εμένα ένας από αυτούς είναι να γίνομαι καλύτερος και να εξελίσσομαι τόσο μαγειρικά όσο και σαν άνθρωπος. Από επαγγελματικής άποψης έχω αρκετά πράγματα στο μυαλό μου τα οποία μόνο με ψυχραιμία και σκληρή δουλειά μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Η δημιουργία του Γιάννη που κέρδισε τον διαγωνισμό της #sezon18:

Καλοκαιρινά σύκα με κατσικίσιο τυρί και κηρήθρα

#sezon #sezon18