Δικαιωματα εργαζομενων σεζον

Barista Roles
0

Καθώς η σεζόν πλησιάζει στο τέλος της, είναι σημαντικό για κάθε εργαζόμενο και επιχείρηση να έχει την επίγνωση τόσο των δικαιωμάτων όσο και των υποχρεώσεών του.

 

Η σεζόν χωρίζεται σε καλοκαιρινή και χειμερινή. Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινάει από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, ενώ η χειμερινή ξεκινάει από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου.

 

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

Το ειδικό εποχικό βοήθημα αφορά άτομα που εργάζονται στην Ελλάδα και εντάσσονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Οι επιλαχόντες που δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα πρέπει να εργάζονται σε ορισμένους από τους παρακάτω κλάδους εργασίας.

Επαγγέλματα: οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, καθώς και σμυριδεργάτη.

 

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΆΝΕΡΓΟΙ & ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)

Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι των εποχικών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων που λειτουργούν μόνο συγκεκριμένες περιόδους του έτους, και έχουν εργαστεί μία ή δύο σεζόν, έχουν το δικαίωμα της εποχικής επιδότησης ανέργων από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

 

Εποχικές επιχειρήσεις

Οι τύποι των επιχειρήσεων που ως επί το πλείστον λειτουργούν συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου είναι: τα καταλύματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα αναψυχής, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα ιαματικά λουτρά.

 

Επιπλέον, για την λειτουργία τους απαραίτητο είναι να πληρούνται οι παρακάτω

προϋποθέσεις:

 1. λόγω της φύσης των εργασιών της (πχ υδρονομείς), των καιρικών (π.χ. Χιονοδρομικό κέντρο) ή ιδιαιτέρων συνθηκών (πχ τουρισμός) ή των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών (πχ ελαιοτριβείο)
 2. οι επιχειρήσεις να λειτουργούν:
  1. από δύο (2) έως εννέα (9) μήνες τον χρόνο ή
  2. όλο τον χρόνο, αλλά με περιόδους ύφεσης, κατά τις οποίες το προσωπικό που απασχολεί δεν ξεπερνά το 25% του προσωπικού που απασχολεί τις περιόδους αιχμής

 

Αξίζει να αναφερθεί πως ως εποχική επιχείρηση μπορεί να χαρακτηριστεί και το Δημόσιο, όταν προσλαμβάνει μισθωτούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αυξημένων αναγκών σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους (π.χ. πυροσβέστες).

 

Τακτικό επίδομα ανεργίας

 

Τα άτομα που έχουν εργαστεί τουλάχιστον 2 χρονιές σε εποχιακές εργασίες δικαιούνται τακτικό επίδομα ανεργίας.

 

Προϋποθέσεις:

 1. Να μην έχουν δηλώσει παραίτηση.
 2. Να μην εργάζονται παράλληλα σε άλλη επιχείρηση
 3. Να μην είναι αυτοαπασχολούμενοι
 4. Να είναι άνεργοι όταν υποβάλουν την αίτηση
 5. Να είναι διαθέσιμοι για εργασία
 6. Να έχουν συμπληρώσει κάποιο χρονικό διάστημα ως εργαζόμενοι σε εποχιακές επιχειρήσεις

 

Οι εποχιακές επιχειρήσεις λαμβάνουν εισφορές:

 

Νέοι επιδοτούμενοι

 

Εάν κάποιος εργάζεται για μια επιχείρηση που λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών, δικαιούται να λάβει χρήματα από την κυβέρνηση εάν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως, εάν εργάστηκε για τουλάχιστον 100 ημέρες τους τελευταίους 14 μήνες πριν από τη λήξη της εργασίας τους και 80 ημέρες κάθε χρόνο για τα δύο χρόνια πριν από αυτό. Οι κανόνες είναι λίγο διαφορετικοί αν εργάζονταν στην ίδια εποχική επιχείρηση για δύο συνεχόμενα χρόνια.

 

Παλαιοί επιδοτούμενοι

 

Εάν κάποιος εργάζεται για μια επιχείρηση που λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών, θα πρέπει να έχει εργαστεί τουλάχιστον 100 ημέρες τους τελευταίους 14 μήνες (χωρίς τους τελευταίους 2 μήνες). Εάν υπήρξε εργαζόμενος εκεί για δύο συνεχόμενες σεζόν, πρέπει να έχει εργαστεί για τουλάχιστον 100 ημέρες τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τη λήξη της εργασίας του. Αυτό είναι σημαντικό για να λάβουν βοήθεια εάν μείνουν άνεργοι.

 

Υποβολή αίτησης:

 

Αρχική επιδότηση: Θα λάβετε χρήματα για δύο μήνες αφού σταματήσετε να εργάζεστε.

Συνέχιση επιχορήγησης που έχει ανασταλεί: Θα συνεχίσετε να λαμβάνετε χρήματα για δύο χρόνια αφού εγκριθείτε για την πρώτη πληρωμή.

 

Υποχρέωση εργοδότη:

 

 1. Οι αποδοχές των εργαζομένων καταβάλλονται μόνο σε τραπεζικό λογαριασμό, προσδιορίζοντας τον λόγο και την περίοδο.

Η πληρωμή των μισθών μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (άρθρο 38 του ν. 4387 του 2016, τροποποιήθηκε με το άρθρο 51 του ν. 4611 του 2019).

 1. Έκδοση καταστάσεων κατά την πληρωμή των μισθών του προσωπικού ή διεξαγωγή ανάλυσης μισθοδοσίας εάν εφαρμόζεται μηχανογραφικό σύστημα.

Πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι μισθοί και οι κρατήσεις για κάθε είδους προσωπικό (παρ. 1 εδαφ. ΙΑ.5 του Ν. 4254/2014).

 1. Για τους μισθωτούς που αμείβονται με ενιαίο μεικτό μισθό (πάγιο μισθό) βάσει της σύμβασης, ο εργοδότης εκδίδει υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά ο συμφωνημένος ενιαίος μεικτός μισθός και οι κρατήσεις του, καθώς και στοιχεία εισοδήματος, που υποχρεούται να παραδώσει. Δικαιούστε να λάβετε τους μισθούς αυτούς εφόσον καταβληθούν με κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και κρατήσεις από τους παραπάνω μισθούς (άρθρο 5 Ν. 3227/2004).
 2. Τηρείτε το αρχείο διακανονισμού στο χώρο εργασίας (κεντρικά γραφεία, υποκαταστήματα, άλλες εγκαταστάσεις, σύστημα κεντρικής διαχείρισης, διαχείριση προσωπικού κ.λπ.) και παρουσιάζετέ το στον Επιθεωρητή Εργασίας ανά πάσα στιγμή. Μισθοί προσωπικού για τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες της (όπου ισχύει άρθρο 24-7 του Ν. 3996/2011 σε συνδυασμό με την 27397/122/19.8.2013 ΥΑ).

 

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ – ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ

 

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια από την εργασία τους κάθε χρόνο κατά το διάστημα της οποίας θα πρέπει να τους καταβάλλεται κανονικά ο μισθός τους. Μπορούν να επιλέξουν πότε θέλουν να πάρουν το χρόνο των διακοπών τους, αλλά ο εργοδότης τους πρέπει να συμφωνήσει με αυτό μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν είναι σε διακοπές, θα πρέπει να αμείβονται με τα ίδια χρήματα που θα έβγαζαν αν δούλευαν. Επίσης, θα πρέπει να λάβουν επιπλέον χρήματα για τον χρόνο των διακοπών τους, τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ήμισυ του κανονικού μισθού τους ή των αποδοχών δεκατριών ημερών. Θα πρέπει επίσης να τους καταβληθεί ο κανονικός μισθός και τα επιπλέον χρήματα για τις διακοπές πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Εάν ο εργοδότης τους δεν τους δώσει χρόνο για διακοπές όταν έπρεπε, θα πρέπει να λάβουν επιπλέον χρήματα για την ταλαιπωρία τους, ειδικά αν έφταιγε ο ίδιος ο εργοδότης. Τέλος, εάν ένας υπάλληλος παραιτηθεί ή απολυθεί πριν πάρει την ώρα των διακοπών του, θα πρέπει να πληρωθεί για αυτό το διάστημα.

 

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Αν κάποιος εργάζεται από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, παίρνει ένα ειδικό δώρο για τα Χριστούγεννα που ισούται με μισθό ενός μήνα ή αμοιβή 25 ημερών. Σε περίπτωση που εργάστηκε όμως μόνο για ένα μέρος αυτού του χρόνου, παίρνουν ένα μικρότερο δώρο που βασίζεται στο πόσο καιρό εργάστηκαν.

 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ / ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

 

Μερικοί άνθρωποι που εργάζονται σε μια εταιρεία λαμβάνουν ένα ειδικό δώρο που ονομάζεται Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο αγγίζει τον μισθό ενός μήνα ή το ημερομίσθιο 25 ημερών. Εάν εργάζονται για ολόκληρο το χρόνο, παίρνουν το πλήρες δώρο, αλλά στην περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, παίρνουν ένα μικρότερο μέρος του δώρου για κάθε μέρα που εργάστηκαν. Το δώρο δίνεται πριν από τα Χριστούγεννα και βασίζεται στο πόσα χρήματα πληρώθηκαν οι άνθρωποι τον Δεκέμβριο. Εάν κάποιος σταματήσει να εργάζεται πριν από τον Δεκέμβριο, εξακολουθεί να παίρνει ένα μικρότερο μέρος του δώρου με βάση το πόσα χρήματα έλαβε. Εάν η αμοιβή κάποιου αλλάζει πολύ, η εταιρεία υπολογίζει έναν μέσο όρο που θα χρησιμοποιήσει για το παρόν.