Ακυρωσεις κρατησεων στον τουρισμο

τουρισμος 230724
0

Τουρίστες και έσοδα θα κινηθούν καθοδικά σε σχέση με πέρυσι, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες αλλά και η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Κατά τον μήνα Ιούνιο παρατηρήθηκε ποσοστό 10% ακυρώσεων από αναμενόμενους επισκέπτες της Γερμανίας, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η γερμανική αγορά αποτελεί μια από τις σημαντικότερες για τον τουρισμό της Ελλάδος, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα. Όλο αυτό οδηγεί σε μεγάλους ενδοιασμούς όσον αφορά την προβλεπόμενη αύξηση σε τουρισμό και έξοδα που θα είχε η Ελλάδα φέτος.

 

Επιπλέον, αντιληπτός καθίσταται και ο ανταγωνισμός της Τουρκίας, μια χώρα που είναι κατά 15% πιο φθηνή σε σχέση με την δική μας. Πλεονέκτημα αυτού υφίσταται το ότι δεν είναι μέλος της Ε.Ε οπότε επιδοτεί διάφορα κοστολογικά στοιχεία και η λίρα σαν νόμισμα έχει αρκετά χαμηλή αξία. Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή ενός τουριστικού πακέτου της μιας πλευράς του Αιγαίου από την άλλη διαφέρει κατά 15%. Αξίζει να σημειωθεί πως γίνονται πολυάριθμες προσπάθειες για το άνοιγμα αγορών της Ινδίας, της Κίνας αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Παραλλήλως, έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι Ουκρανοί και Ρώσοι τουρίστες, με τους πρώτους να φτάνουν οδικώς στην Βόρεια Ελλάδα και τους δεύτερους να καταφτάνουν με πτήσεις τσάρτερ από το Καζακστάν.

 

Οι προορισμοί, οι οποίοι κατά το έτος 2022 είχαν αυξημένες τιμές, φέτος η πτώση των τιμών είναι γεγονός.

 

Τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού και του τουρισμού για όλους θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό τον τουρισμό της χώρας.

 

Μέσα από έρευνες της ΙΕΛΚΑ και του ΣΕΛΠΕ είναι φανερή η δύσκολη θέση που βρίσκεται ο τουρισμός μέχρι σήμερα, λόγω των αυξανόμενων εξόδων για τις διακοπες.