1,2 εκατομμυρια ευρω προστιμα μοιραζει η Επιθεωρηση Εργασιας

σερβιτορος
0

Συνολικά 271 επιχειρήσεις ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα ήταν 165 παραβάσεις και 188 πρόστιμα.

Η Επιθεώρηση Εργασίας μοίρασε 1.230.500€ πρόστιμα στους ελέγχους που διεξήγαγαν, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση εργαζομένων.

Αναλυτικότερα, στους 271 ελέγχους που έγιναν, εντοπίστηκαν 165 παραβάσεις, όπως μη δηλωμένη εργασία, μη νόμιμη εργασία αλλοδαπών και ανηλίκων, μη δήλωση ψηφιακού χρόνου απασχόλησης, χρονικοί περιορισμοί απασχόλησης, αδήλωτη εργασία κ.τ.λ, και επιβλήθηκαν πάνω από 188 πρόστιμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι καινούργιοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της εργασιακής εκμετάλλευσης, πραγματοποιήθηκαν στις ημέρες δράσης EMPACT, από την Επιθεώρηση Εργασίας σε 31 χώρες της Ευρώπης, με την συνεκτίμηση της Europol, της Eurojust, της Frontex και της Αρχής Εργασίας της Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, στελέχη της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και στελέχη της Αστυνομίας διεξήγαγαν ελέγχους, με στόχο να εντοπίσουν παραβάσεις εργατικών νόμων, εμπορία εργαζομένων από εργοδότες που επιδίωκαν την εκμετάλλευση.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε ένα μεγάλο φάσμα οργανισμών, π.χ. σε επιχειρήσεις αγροτικής καλλιέργειας, σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στην εστίαση, στην παρασκευή τροφίμων, στην διαχείριση σκουπιδιών, σε επιχειρήσεις απασχόλησης εργαζομένων, σε χώρους εκδηλώσεων, σε καταλύματα και γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως σε τομείς φόρτου εργασίας, όπου είναι πιο εύκολη η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, προκειμένου να αποφευχθεί η εργασιακή εκμετάλλευση.